Vastuullisuus

Vastuullisuus

Tavastia Hall of Nature

Tavastia käynnisti vuoden 2020 alussa Tavastia Hall of Nature -vastuullisuushankkeen. Hanke käsittelee vastuullisuutta monelta eri kantilta. Yhtenä tarkoituksena on pohtia Tavastian roolia osana ilmastokriisiä ja sen ratkaisuja. Yksi hankkeen konkreettisista tavoitteista on tulla hiilineutraaliksi livekentän toimijaksi. Hankkeen edetessä etsimme ja otamme käyttöön keinoja oman hiilijalanjälkemme aktiiviseksi pienentämiseksi. Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on olla paitsi hiilineutraali, myös vastuullinen ja kestävä livekentän toimija.

Tärkeänä tavoitteena on pohtia myös sitä, miten Tavastia voisi edistää sosiaalisen vastuullisuuden asioita ja miten voimme parhaiten hyödyntää ääntämme ja sidosryhmiämme laajemmin positiivisen kehityksen edistämiseksi. Uskomme, että yritysvastuumme ulottuu myös keikkapaikan fyysisten seinien ulkopuolelle, ja että voimme yhdessä livekentän muiden toimijoiden kanssa vaikuttaa meille kaikille tärkeisiin asioihin luomalla yhdessä kestäviä käytäntöjä.

Hall of Nature -hankkeen ensimmäisistä vuosista on tehty opinnäytetyö ”Tavastia Hall of Nature 2020-2021 vastuullisemman toiminnan käynnistäjänä” Metropolian ammattikorkeakouluun.
Työn voit käydä lukemassa täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/702783 ja saada siitä  vinkkejä vastuullisuustyön aloittamiseen.

Sosiaalinen vastuu

Tutkimme henkilökuntamme kanssa tasa-arvon toteutumista työyhteisössämme. Pohdimme parhaillaan myös, miten entisestään pidämme huolta siitä että Tavastia on syrjintävapaa, turvallinen ja tasa-arvoinen tila. Emme hyväksy minkäänlaista toista loukkaavaa tai halventavaa käytöstä. Tämä koskee sekä kaikkia talossa työskenteleviä, että talon asiakkaita.

Tavastia-klubi on esteetön ja pyörätuolilla liikkuville asiakkaille varataan keikan ajaksi tila lavan eteen. Klubilla on yksi esteetön ja sukupuolineutraali saniteettitila.

Ympäristövastuu

Heti projektin alussa tuli selväksi, että työtä on paljon ja kaikkia ideoita ei pysty heti toteuttamaan. Ympäristövastuullisuudesta aloittaminen on ollut luontevin kohta tarttua asioihin. Muiden toimijoiden vastuullisuusasioihin perehtymisellä on ollut suuri merkitys, ja siksikin mekin haluamme kertoa teille mitä olemme tehneet tai aiomme tehdä.

Ympäristölippu ja Tavastian metsä

Vuoden 2021 keväällä lanseerasimme ympäristölipun. Lipun voi ostaa kaikkien kotimaisten keikkojen yhteydessä ja ympäristölipun +3 € lahjoitetaan lyhentämättömänä Tavastian metsä -keräykseen.

Vuoden 2020 alussa aloitimme myös yhteistyön Luonnonperintösäätiön kanssa ja perustimme keräyksen, jonka tarkoituksena on suojella pala suomalaista ikimetsää. Ikimetsät ovat vanhoja luonnonvaraisia aarniometsiä, jotka ovat tärkeitä hiilivarastoja.

Tähän mennessä rahaa on kerätty n. 70 000 € (4/22). Keräyssumma muodostuu yksityisten ihmisen lahjoituksista, myydyistä ympäristölipuista, Vallila x Tavastia -malliston tuloista ja yrityksemme keräykseen ohjaamista varoista.

Hankkeesta lisää: https://luonnonperintosaatio.fi/kampanjat/tavastian-metsa/

Kohti hiilineutraalia Tavastiaa -prosessin eteneminen

Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan ratkaista pelkästään päästöjä kompensoimalla, vaan päästöjä pitää myös vähentää. Teimme vuoden 2020 alussa hiilijalanjälkilaskelman, jossa laskimme jälkikäteen v. 2019 päästömme. Laskelma on tarkoitus toistaa kun pääsemme takaisin normaalitoimintaan.

Vuoden 2020 syksyn työskentelimme erilaisissa kokoonpanoissa ja eri tavoin määritelläksemme suunnan ja tavoitteet vuoden 2021 työskentelylle ja päästöjen vähennykselle. Löysimme kolmen eri tiimin kesken painopisteet, joihin päätimme keskittyä lähitulevaisuudessa. Kuluneen vuoden aikana on toteutettu paljon konkreettisia muutoksia, niistä voit lukea lisää alta löytyvästä PDF:stä.

Next steps 2021-2022

Kierrätys

Keskitymme kierrätykseen baareissa, sekä tehostamme takahuoneen kierrätysmahdollisuuksia. Sekajätteen pienentäminen ja ohjeistuksen tehostaminen kaikkien työntekijöiden kesken.

Vesipullot

Etsimme ratkaisuja siirtyä esimerkiksi takahuoneessa pois pullotetun veden käytöstä.

Ekologiset käyttötarvikkeet

Etsimme ympäristöystävälliset vaihtoehdot käyttötarvikkeille. Siivous- ja pesuaineet, sekä mm. pehmopaperi vaihdetaan biohajoavaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Hävikin minimointi

Ravintola Ilveksessä henkilökunnan hävikkiruokakaapin käyttöönotto, sekä mahdollisesti ResQ-palvelun käytön tehostaminen. Takahuonetarjoilun hävikin minimointi yhdessä artistien kanssa.

Sosiaalinen vastuu ja turvallinen tila

Perustamme työryhmän keskustelemaan tasavertaisesta Tavastiasta. Ryhmän ensimmäisenä päämääränä on käydä läpi miten tasavertaisuus toteutuu asiakkaan ja eri työntekijöiden näkökulmasta.

Viestintä

Vastuullisuusviestinnän suunnittelu niin asiakkaille, artisteille, sidosryhmille kuin talon sisäisestikin. Laaditaan selkeitä ohjeita, mihin voimme kannustaa asiakkaitamme, tai mihin artistit voivat kannustaa fanejaan, esimerkkinä ympäristölipun ostaminen. Mietitään miten viesti saadaan jalkautettua sisäisesti kaikille talossa työskenteleville, myös iltakohtaisella tasolla.

Yhteystiedot

Työmme on vasta aivan alussa – mikäli haluat kuulla lisää laskelmistamme tai muutosprosessista tai sinulle tulee mieleen kysyttävää tai kommentoitavaa niin ole reilusti yhteydessä [email protected]

Odotamme mielenkiinnolla mitä projekti tuo tullessaan ja miten onnistumme asettamissamme tavoitteissa. Sivusto päivittyy muutosten edetessä. Kutsumme kaikki asiakkaamme, artistimme ja yhteistyökumppanimme mukaan keskusteluun!

Hall of Nature -hanketta on toteutettu yhdessä Accompany Oy:n Antti Heiskalan kanssa.

Osa hankkeesta on rahoitettu Business Finlandin kehittämistuella.

Maapallo ja musa – elävänä paras!